Sun. Sep 29th, 2024

In de laatste thuiswedstrijd van Lieke Martens als international van het Nederlands elftal is haar ploeg erin geslaagd om Finland van zich af te schudden met een 1-0 overwinning. Omdat er eerder goed nieuws kwam vanwege een 0-0 gelijkspel tussen Noorwegen en Italië leidt Nederland nu de poule om EK-kwalificatie.

Het leek eenrichtingsverkeer aan het begin eerste helft. Onder meer Esmee Brugts creëerde een grote kans in de eerste minuten. Finland leek enkel gevaarlijk te worden via counters of dode spelmomenten, maar gaf ook niet echt grote kansen weg. Daniëlle van de Donk was nog het dichtst bij een treffer in de eerste helft, maar haar poging werd gekeerd door de Finse keeper.

play

1:19

Beerensteyn schiet Nederland op voorsprong tegen Finland

Debutant Daniëlle de Jong had een vrij rustige avond onder de lat. Vlak voor rust was het nog schrikken geblazen toen Damaris Egurrola haar knie overstrekte. De middenvelder werd in de rust gewisseld en verder onderzoek zal uitwijzen hoe het met haar gaat.

Martens raakt de lat

Voor Martens kwam er geen 63ste treffer voor Oranje, maar dat de linksbuiten nog altijd over de nodige klasse beschikt was te zien in de zestigste minuut. Met een klassieke Martens-beweging, naar buiten dreigen en naar binnen komen, forceerde ze ruimte om met rechts uit te halen. Helaas voor haar belandde haar inzet op de lat.

Het was het startsein voor een goede fase van Nederland. Vier minuten later legde Sherida Spitse aan voor een hoekschop. Dominique Janssen verlengde haar uitdraaiende bal, waarna deze voor de voeten kwam van Lineth Beerensteyn. De spits van Juventus kende geen enkele twijfel en haalde succesvol de trekker over: 1-0.

play

1:22

Lieke Martens neemt afscheid van eigen publiek

Een van de grootste internationals van de Oranjevrouwen voor het laatst in het Oranje in eigen land.

Hoogtepunt vond plaats na 93 minuten. Het scorebord ging omhoog voor de wissel van Martens, die meteen een knuffel kreeg van haart grote vriendin Van de Donk, met wie ze alles meemaakte. Helemaal droog bleef het niet op het veld van Het Kasteel.