Tue. Oct 1st, 2024
Hoe een voetbalmarktplaats met transfer-Tinder de markt transformeert

Als Sparta in de zomer van 2022 net naast transfertarget nummer één Tobias Lauritsen dreigt te grijpen, schakelt het externe hulp in. Tijdens een evenement in Madrid wordt de deal tussen club, speler en agent binnen vijftien minuten gesloten. De initiator van deze ‘speeddate’? Het platform TransferRoom; het Tinder van de transfermarkt, met een in de voetbalwereld razendpopulaire app.

Ook Dennis te Kloese en Kelvin de Lang, verantwoordelijk voor technische zaken bij respectievelijk Feyenoord en Ajax, hebben deze zomer een aantal spelers via deze voetbalmarktplaats aangeboden. Niet alleen Nederlandse clubs maken gebruik van dit platform; de gehele voetbalwereld is er bekend mee.

“Wij kijken welke clubs geïnteresseerd zijn in onze spelers, maar kijken ook zeker welke spelers wij hier zelf kunnen vinden”, legt De Lang Ajax’ doel van het gebruik van het platform uit op de website van TransferRoom.

Transparantie

Als CEO Jonas Ankersen in 2016 na uitgebreid (transfer)marktonderzoek de balans opmaakt, wordt hem één ding duidelijk: het grootste probleem van de transferwereld is het gebrek aan transparantie. Met een dosis inspiratie, geput uit andere online marktplaatsen die de ietwat roestige sectoren moderniseerden, richt hij TransferRoom op. Met als doel toegang te verschaffen tot een complexe en overwegend schimmige markt.

“Er was geen directe lijn tussen besluitvormers van de clubs. Kopende clubs hadden geen betrouwbare informatie over beschikbare spelers en de kosten. Verkopende clubs wisten niet welke spelers gezocht werden door kopers. Daarvoor waren te veel tussenpersonen nodig”, schetst Simon Ankersen, Director of Club Relations van het platform en broer van CEO Jonas, in gesprek met ESPN het probleem van de markt vóór 2016.

Toegang

Kopende en verkopende partijen azen dus op toegang tot de gehele markt. In de alsmaar mondialer wordende voetbalwereld is het haast onmogelijk om alle spelers en opties te kennen. Clubs willen daarom centraal toegang tot betrouwbare informatie. Ankersen legt uit waarom juist TransferRoom in die behoefte voorziet.

“Als je bijvoorbeeld een technisch directeur van een Nederlandse club bent – en laten we zeggen dat je op zoek bent naar een spits voor je team voor het volgende seizoen – zou je idealiter op de hoogte zijn van alle spitsen die beschikbaar zijn. Hoe goed ze zijn, hoeveel ze kosten, hoe lang het contract is, wie de zaakwaarnemer is en alle opties die er op de markt zijn. In TransferRoom vind je al deze informatie”, aldus de director of club relations van het bedrijf.

Voormalig Sparta-aanvoerder Bart Vriends, inmiddels vertrokken naar het Australische Adelaide United, vertelt in de laatste Cor Potcast over zijn ervaring met het platform. “Een agent bood me aan op het platform TransferRoom. Daar kon ik dus zien welke clubs mij volgden en op de lijst hadden gezet. Olympiakos in Griekenland, Chivas in Mexico, Cardiff City in de Championship en een club in Argentinië. Alle drie hebben niets laten horen, maar wie weet komt er via dat platform ooit wat tofs voorbij.”

Het verschil met een ‘gewone’ digitale marktplaats, is dat bij TransferRoom de deals buiten het platform om plaatsvinden. Geïnteresseerde clubs kunnen via het platform direct contact opnemen met de club of zaakwaarnemer van de speler, of via het platform zelf hun interesse kenbaar maken. Net als bij beroemde datingapps als Tinder, kan dat met een simpele ‘like’. Heb jij een speler ‘geliked’, is het vaak aan de aanbiedende partij om contact te zoeken en zo een ‘date’ in te plannen.

In dit geval niet om een drankje te doen, maar om een miljoenendeal te sluiten. Maar het spelletje kent in ieder geval gelijkenissen.

Via een betaald lidmaatschap kiezen zaakwaarnemerskantoren voor welke vorm van toegang ze willen krijgen tot het platform. Dat gaat door middel van credits. Hoe hoger het abonnement, des te meer toegang je krijgt tot de verschillende tools op het platform en des te meer credits vereist zijn. Zo zal een klein agentschap dat bijvoorbeeld maar vijf spelers in de etalage wil zetten aan vijf credits voldoende hebben, terwijl een groot kantoor dat vijftig spelers aanbiedt, vijftig credits koopt.

Deal Day

Waar TransferRoom voornamelijk digitaal te werk gaat, organiseert het zo’n vier keer per jaar een Deal Day: een fysiek evenement waar gebruikers van het platform samenkomen om één-op-één – tijdens ingeplande tafelgesprekjes die slechts vijftien minuten duren – deals te sluiten. Deze speeddate-achtige conferenties trekken honderden afgevaardigden van clubs en zaakwaarnemerskantoren. Binnen twee dagen kan je als club of agent zoveel mogelijk mensen uit de voetballerij ontmoeten, om zo snel tot een deal te komen.

De laatste Deal Day vond afgelopen 5 augustus plaats in Madrid, waar meer dan 200 clubs en meer dan 30 zaakwaarnemerskantoren aanwezig waren. “Daar kwamen meer dan 2000 meetings uit. We hebben nu nog geen idee hoeveel deals daadwerkelijk zullen worden gesloten, maar hier wordt het fundament gelegd voor toekomstige deals”, aldus Ankersen.

Ajax

Kelvin de Lang – Head of Scouting & Recruitment van Ajax – was aanwezig op deze laatste Deal Day. Zoals bekend moet Ajax van een aantal spelers af en het zou zomaar kunnen dat namen als Borna Sosa (inmiddels op weg naar Torino), Silvano Vos, Benjamin Tahirovic en Owen Wijndal in heel wat speeddates de revue passeerden in Madrid.

“We willen ons hier bij Deal Day opsplitsen. Alle drie (samen met technisch directeur Alex Kroes en director of football Marijn Beuker) zijn we veel onderweg. Mijn expertise ligt bij de spelers die binnenkomen, maar we zijn hier ook om te kijken of we wat spelers kwijt kunnen raken. Daar zijn veel clubs mee bezig, heb ik hier gemerkt”, vertelt De Lang in Madrid.

Uiteraard wordt het grote werk al voorafgaand aan de speeddates gedaan. In de dagen voor Deal Day worden de meetings al ingepland tussen clubs en agenten. In deze fase wordt er informatie uitgewisseld, waardoor beide partijen beter inzicht krijgen in elkaars behoeften – nu begint het echt net op daten te lijken. De Lang legt het belang uit van deze voorbereidingsfase.

“Ik denk dat het belangrijk is dat je voordat je in de één-op-één meetings komt, je goed voorbereid bent. Het is belangrijk om van tevoren te weten met wie je gaat zitten, met wie je te maken krijgt en wat zij kunnen op financieel gebied. De voorbereiding is essentieel voor de korte meetings”, aldus de technisch manager van Ajax, die nog even in het midden laat of Deal Day ook voor Ajax zijn naam eer aan zal doen.

“Wij hebben zelf nog geen deals gedaan, maar misschien hebben we wel een kleine assist gegeven op een potentiële deal. Het gaat in ieder geval heel druk worden tot het sluiten van de window. Dat is bij bijna elke club zo.”

Tobias Lauritsen

Waar het voor Ajax nog maar afwachten is of Deal Day daadwerkelijk een deal oplevert, heeft het evenement Sparta wel al resultaat gebracht. De transfer van Tobias Lauritsen van het Noorse Odds BK naar Sparta in de zomer van 2022 werd op zo’n Deal Day beklonken. “Lauritsen was één van de snelste transfers die ooit is gedaan via TransferRoom, na een één-op-één-meeting tijdens Deal Day”, vertelt Ankersen.

Jesper Gudde – hoofd scouting bij Sparta Rotterdam – vertelt in gesprek met TransferRoom over deze bliksemtransfer. “We hadden al het voorwerk gedaan wat betreft Lauritsen. Op basis van data en onze videoanalyse wilden we hem graag contracteren, maar we hadden het gevoel dat we de deal aan het ‘verliezen’ waren.”

Deal Day bracht uiteindelijk uitkomst voor Sparta. “Het leek een lastig verhaal te worden, totdat we een meeting hadden met Odds in Madrid. Daar kregen we alle benodigde informatie, niet alleen zijn sterke punten op voetbalgebied, maar ook over zijn persoonlijkheid. Alle zaken buiten het veld werden toen duidelijk. Toen werd hij echt een prioriteit voor ons.”

Piek

TransferRoom wordt het hele jaar door gebruikt, omdat er altijd wel ergens in de wereld een transferwindow open is. De Amerikaanse MLS en sommige landen in Azië kennen hun grote window in de winter, maar in Nederland is dat in de zomer. Nederlandse clubs kunnen bijvoorbeeld interageren met andere clubs in de wereld wanneer de window daar open is.

In de zomermaanden piekt de activiteit op het platform, vooral in augustus. De markt kwam deze maand wat traag op gang, maar bij TransferRoom is de verwachting dat het de laatste weken losbarst. “Er staat nog veel te gebeuren. Om de markt in gang te zetten moeten de grote spelers ook voor veel geld verhuizen”, aldus Ankersen.

Deze ‘grote spelers die voor veel geld verhuizen’, zullen nog altijd via de reguliere weg een transfer maken – de grootste deal via TransferRoom is die van Carlos Alcaraz voor veertien miljoen van het Argentijnse Racing naar Southampton in 2023. Het platform lijkt vooral een welkom hulpmiddel voor de wat onbekendere spelers, naar de onbekendere clubs.

Voor transfers van sterren zoals Erling Haaland of Kylian Mbappé zullen clubs nog steeds de traditionele weg moeten bewandelen. Maar voor anderen biedt TransferRoom een snelle en efficiënte oplossing – het verandert de manier waarop de voetbalmarkt opereert, één speeddating-event tegelijk.

En wie weet groeit deze eerste date uit tot een goed huwelijk, kijk maar naar Lauritsen en Sparta.

By Xplayer