Willemstad – Gustavo ‘Vito’ Koeijers (1962) stopt bij het Curaçao Medical Center (CMC) en emigreert naar Nederland. De plastisch chirurg verklaart dat het gevoerde overheidsbeleid richting het ziekenhuis en de mate van respectloosheid hoe de overheid, met name gezondheidsminister Javier Silvania (MFK), omgaat met de specialisten, het breekpunt.
,,Dit is de vijftiende specialist die CMC verlaat vanwege het desastreuze beleid van minister Silvania. De regering moet oplossingen creëren, geen problemen en chaos. CMC/Curaçao verliest een geweldige professional, specialist en een geweldig mens”, schrijft MAN-partijleider Giselle Mc William hierover op haar Facebookpagina.
,,Mijn vertrek wordt groot gebracht, maar er zijn naast mij ook verpleegkundigen die net zo belangrijk zijn. Het gaat niet om mij, er zal wel iemand in mijn plaats komen”, reageert Koeijers. Hij somt diverse kwesties op die uiteindelijk tot zijn vertrek hebben geleid: het doordrukken van de LNT (Landsverordening normering topinkomens), de toenemende werkdruk en het weerbarstig en contraproductief gedrag vanuit de overheid, in het bijzonder van minister Silvania van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN).
Koeijers stelt aan de kaak dat het CMC een tekort heeft van 250 tot 300 miljoen gulden en dat de basiszorg niet goed is geregeld. Bovendien wordt er vanuit de overheid te weinig gedaan om preventie in de gezondheidszorg aan te pakken. ,,De specialisten zien enorm veel gevallen van suikerziekte, namelijk bij de helft van de patiënten, 60 procent is zwaarlijvig en een groot aantal kampt met hoge bloeddruk. Er zijn patiënten met wonden aan voeten die niet genezen, er is een wachtlijst van 450 personen voordat je naar de oogarts kunt.” Koeijers waarschuwt ook voor het aantal dialysepatiënten en de nagenoeg even grote dialysestoelbezetting als de stad Amsterdam.
En hoewel het aantal patiënten en de werkdruk toenemen, worden er inkomensbeperkingen opgelegd aan de specialisten. ,,Vanwege de LNT gaan we 30 tot 40 procent achteruit in inkomen, dit terwijl van ons verwacht wordt dat we hetzelfde werk blijven doen. Je gaat dan ook denken: moet ik hier blijven, is dit mijn toekomst? Je kan niet zestig tot zeventig uur per week werken, want je moet ook fris blijven zodat je binnen bepaalde normen blijft.”
Koeijers benadrukt dat er nu minder dan honderd specialisten in het CMC zijn en de wachtlijsten langer worden. Zo zijn er slechts drie nefrologen en twee oogartsen, en was hij de enige plastisch chirurg in het CMC; in zijn discipline is er een patiëntenwachtlijst van twee jaar. Doordat hij naar Nederland vertrekt, zal er nog maar één plastisch chirurg op het eiland zijn. ,,Eén is geen. We zijn ook mensen en hebben recht op wat anderen hebben. Zelf zoeken we al vier tot vijf jaar naar specialisten. Sylvania heeft retoriek geuit dat we niet willen inleveren en hij zou Venezolanen, Colombianen en Cubanen halen, maar ik heb geen enkele gezien. Het is volksverlakkerij. Het liefst heb je mensen van hier. Er lopen 250 Curaçaose specialisten rond in Nederland, maar vanwege laksheid en omdat ze niet geholpen worden terug te komen, blijven ze waar ze zitten. Je wordt niet goed genoeg gevonden als je niet tot een bepaalde politieke kleur behoort.”
Koeijers meent dat de penibele situatie in de gezondheidszorg de schuld is van de huidige regering, die het wiel opnieuw is gaan uitvinden, terwijl van Nederland en de andere eilanden in het Koninkrijk had kunnen worden afgekeken.
,,We spelen met de gezondheid van ons volk. Men moet een plan voor dertig tot veertig jaar maken, met name op het gebied van preventie, en dat niet gekleurd is door de politiek.”
Of hij met zijn vertrek zal wachten nu de coalitie is gesprongen? ,,Ik zie de toekomst zwart in. Als je dezelfde mensen krijgt, is het water naar de zee dragen. Geld efficiënt besparen moet, maar nu werkt men contraproductief. Er wordt gedaan alsof we geldwolven zijn. Laten we de gezondheidszorg serieus nemen”, aldus Koeijers.
Bron: Antilliaans Dagblad