Door Stichting Johannes Bosco afgesloten van water, stroom en internet
Willemstad – Er is een ‘complexe en delicate situatie’ ontstaan in Brakkeput Ariba bij het Spaanse Water, schrijft de krant Èxtra, wijzend op de toestand waarbij enkele
inwoners al vele jaren (boven)op het water wonen maar hier steeds verder in het nauw raken.
De eigenaar van het gebied, Stichting Johannes Bosco, wil niet dat deze bewoners het aangrenzende terrein bezet houden of gebruiken en doet er alles aan om hen te laten vertrekken (lees: weg te jagen). Echter, dit is met rechtszaken vooralsnog niet gelukt, maar nu is naar meer drastische middelen gegrepen zoals het afsluiten van de water- en elektriciteitsaansluitingen, die over het terrein naar de huizen lopen.
In verband met deze situatie sprak Èxtra met Paul Thijssen, een van de bewoners in Brakkeput Ariba. Hij en de anderen wonen niet op het terrein van Stichting Johannes Bosco, maar zijn via een steiger verbonden met het land. Via deze steiger kunnen/konden de bewoners hun dagelijkse activiteiten uitvoeren. Een enkeling woont al sinds de jaren tachtig zo; boven het binnenwater en pal langs de waterkant.
Stichting Johannes Bosco, eigenaar van het gebied in Brakkeput Ariba, heeft al meerdere rechtszaken aangespannen tegen de families om proberen tegen te gaan dat zij via het terrein hun woningen kunnen bereiken. Ook zou de bewoners zijn aangegeven dat zij een manier moeten vinden om dan maar via het water bij hun huizen te komen.
In een van de gerechtelijke uitspraken kreeg Thijssen het bevel om onder andere zijn steiger, waaraan zijn boot ligt aangemeerd, te verwijderen. Hij vraagt om hulp en ook om op de een of andere manier weer aansluiting te krijgen op het water- en elektriciteitsnet, aangezien de bewoners nu al ruim drie weken zonder zitten.
Eerder dit jaar schreef het echtpaar Nagel in een ingezonden stuk in het Antilliaans Dagblad een brief aan de president van het Hof. In de ‘cri de coeur’ meldde het 83-jarig echtpaar dat zij door een vonnis niet meer mogen gaan naar en komen van hun eigen woning. ,,Dit vanwege een vonnis geveld door justitie op het verzoek van de Stichting Johannes Bosco, onze christelijke charitatieve stichting die water in het Spaanse Water heeft gedempt zonder vergunning en in 41 jaar 44 rechtszaken is begonnen tegen haar huurders.”
Gesteld wordt dat de woning op een perceel water staat dat van de overheid wordt gehuurd en grenst aan het terrein van Johannes Bosco. De brief in deze krant aan het Hof had een tweeledig doel: kapitaalvernietiging en menselijk leed voorkomen; en nieuwe rechtszaken vermijden.
De vrouw legt aan Èxtra uit dat de omstandigheden waarin ze leven ‘onmenselijk’ zijn. Ook in hun geval heeft Stichting Johannes Bosco ervoor gezorgd dat water, stroom en internet zijn afgesloten. ,,Bovendien kan mevrouw Nagel-Uijterwijk haar huis niet via het land bereiken, omdat alle toegangswegen met kettingen zijn afgesloten.” Zij stelt gezondheidsproblemen te hebben en vreest nu dat als er iets met haar gebeurt, een ambulance of andere hulpdiensten haar niet zullen kunnen bereiken.
Bron: Antilliaans Dagblad