Thu. Oct 3rd, 2024

PSV won zondagmiddag met moeite op bezoek bij Heracles Almelo. Pas na het inbrengen van Guus Til kantelden de Eindhovenaren de wedstrijd. Een analyse van de onvrede van trainer Peter Bosz en hoe invaller Til hoogstpersoonlijk de benodigde intensiteit verhoogde.

Na afloop van Heracles Almelo – PSV is Bosz uitgesproken kritisch op zijn ploeg. De PSV-trainer vond de eerste helft één van de slechtste onder zijn leiding. “Ik vond ons niet met de juiste intensiteit spelen.”

Deze onvrede is eenvoudig te verklaren. In Almelo maakt PSV het de Heracles-defensie lange tijd niet moeilijk. Dat komt voornamelijk doordat de spelers vóór de bal op traag en eentonig tempo vrijlopen. Er zit onvoldoende variatie in de Eindhovense loopacties.

play

0:24

Statische PSV-voorhoede

Door de statische PSV-voorhoede slaagt Heracles er eenvoudig in de verdedigende organisatie compact te houden.

Met name Malik Tillman valt tegen Heracles in dit opzicht uit de toon. De Amerikaan oogt apathisch en doet weinig moeite om zich aanspeelbaar te maken. In veel gevallen sjokt Tillman in de zone onder Luuk de Jong, waardoor hij weinig opties creëert en het Eindhovense aanvalsspel voorspelbaar maakt.

play

1:08

Apathische Tillman

Tillman legt tegen Heracles weinig arbeid in zijn loopacties zonder bal. Het maakt het combinatiespel van PSV stroperig van achteruit.

Hoewel de PSV-voorhoede weinig opties creëert, gaat ook de achterhoede niet vrijuit. Waar PSV onder Bosz juist vaak excelleert met hoog baltempo en veel kantwissels, is het spel van de regerend kampioen tegen Heracles al in de eerste fase van de opbouw traag. Na een rollertje van Ryan Flamingo op Joey Veerman uit Bosz hoorbaar zijn onvrede.

play

0:08

Bosz schreeuwt om baltempo

Het baltempo van achteruit ligt laag. Na een slappe pass van Flamingo op Veerman, schreeuwt Bosz naar zijn centrumverdediger dat hij de bal met zijn wreef had moeten spelen.

Bosz grijpt in

PSV speelt zwak en gaat met een 1-0 achterstand de rust in. Bosz heeft genoeg gezien en vervangt Tillman door Til. Heracles Almelo speelt gedisciplineerd en maakt de ruimtes op eigen helft klein, maar PSV maakt het de thuisploeg ook nauwelijks moeilijk door een combinatie van een te laag baltempo en een gebrek aan dynamiek. In balbezit oogt de ploeg van Bosz inspiratieloos.

Met het inbrengen van Til verandert dit vrijwel direct. Kort na zijn invalbeurt demonstreert de aanvallende middenvelder zijn waarde met een intensieve loopactie.

play

0:09

Til brengt dynamiek

Terwijl PSV van achteruit opbouwt, trekt Til vanaf het middenveld sprintend de diepte in. Met deze loopactie creëert hij een gat op het middenveld, precies in de zone waar de Eindhovenaren voor de rust nauwelijks aan de bal kwamen.

Ook de wisselwerking tussen Til en De Jong valt na de rust op. Waar Heracles er in de eerste helft eenvoudig in slaagde om de ruimtes gesloten te houden, stelt de dynamiek van Til de thuisploeg veel vaker voor keuzes. De Jong voelt deze momenten van twijfel haarfijn aan.

Als Til voor diepgang zorgt, laat de PSV-spits zich uitzakken. Doordat het verdedigende centrum van Heracles De Jong in dit geval niet durft te volgen, komt PSV door de as van het veld gemakkelijker aan voetballen toe. Precies in de ruimte die vaak door de lopende Til wordt getrokken.

play

0:19

Goede wisselwerking De Jong en Til

De Jong is waardevol als aanspeelpunt in ruimte die door diepteloopacties van Til wordt gecreëerd.

Met zijn dynamische loopwerk en het gevoel voor het bespelen van de ruimtes valt Til, net als in de strijd om de Johan Cruijff Schaal, ook tegen Heracles ijzersterk in. Zijn goede spel zet de middenvelder kracht bij met zijn (in)directe betrokkenheid bij alledrie de PSV-doelpunten, waardoor de Eindhovenaren uiteindelijk alsnog afgetekend winnen.

play

0:17

Til leidt gelijkmaker in

Met een goede loopactie in de diepte staat Til aan de basis van de gelijkmaker. Til timet zijn diepgang goed en ziet zijn loopactie op waarde worden geschat door Boscagli.

play

0:19

Til indirect betrokken bij 1-2.

Een soortgelijke loopactie leidt indirect ook tot de 1-2. In de nasleep van een dieptebal op Til scoort Bakayoko met een van richting veranderd schot.

play

0:08

Assist van Til op Driouech

In de slotminuut bepaalt Driouech de eindstand op 1-3. De immer gretige Til leidt het doelpunt in door de ruimte onder De Jong te herkennen en Driouech na een goede loopactie uiteindelijk vrij te spelen op de linkerflank.

In de tweede helft doet Til precies wat Bosz van hem verwacht. Met zijn dynamiek breekt de invaller de Heracles-defensie én moeizame wedstrijd open. Bosz zal hopen dat al zijn spelers een voorbeeld nemen aan de intensiteit en bereidheid waarmee Til in Almelo invalt.

By Xplayer