Tue. Oct 1st, 2024
Een nieuwe international bij NAC? Balard wil in de voetsporen treden van Graham Arnold

Soms moet Max Balard nog even opletten dat hij aan de goede kant van de weg blijft rijden. En dat Nederlanders broodjes eten voor de lunch? Daar snapt hij helemaal niks van. Maar de inburgering van de NAC-middenvelder gaat snel, de 23-jarige Australiër wil zich met zijn overstap naar Breda in de kijker spelen bij de (voor NAC een oude bekende) bondscoach.

Een stap omhoog is het zeker, ook al werd Balard met zijn Central Coast Mariners kampioen van Australië. Spelen in Europa is altijd een droom geweest van de jonge middenvelder, die stiekem dus ook al droomt van een interlandcarrière. De huidig bondscoach van The Socceroos, Graham Arnold, speelde in de jaren negentig twee seizoenen voor de Bredanaars. “Ik heb het idee dat ik er wel tegenaan zit”, vertelt Balard. “En de kans wordt groter als ik me bij NAC, in een grotere competitie, kan laten zien.”

Geen heimwee

Zijn ploeggenoten namen hem de afgelopen tijd mee op sleeptouw naar Utrecht en Rotterdam, Balard voelt zich in een paar weken al helemaal thuis. Heimwee heeft hij totaal niet. “Ik bel vaak met mijn familie en vrienden via Facetime en verder ben ik gewoon volledig met het voetbal bezig. Het scheelt dat zij ook weten dat dit is wat ik altijd heb gewild.”

Vorige week maakte de Australiër, die naast het voetbal nog ‘even’ twee bachelors afrondde, zijn debuut voor de ploeg van trainer Carl Hoefkens. Voor hemzelf een hoogtepunt al was de 4-1 nederlaag bij FC Groningen een flinke domper. Een hele lange terugreis ook na zo’n nederlaag, maar daar heeft Balard wel ervaring mee. De middenvelder moet lachen. “Ja, drie uurtjes is niet zo veel. In Australië moesten we soms zes uur met het vliegtuig.”

NAC wil zichzelf wel revancheren, al zal dat zondag in eigen huis tegen Ajax een lastig verhaal worden. Balard verheugt zich vooral op spelen in een vol stadion met fanatieke aanhang. “Ik heb daar filmpjes van gezien, die sfeer is echt geweldig”, glundert hij. “En spelen tegen middenvelders als Joey Veerman, daar kijk ik ook heel erg naar uit.”

By Xplayer