Sat. Jan 11th, 2025
Einde aan kunstgras in Eredivisie: "Topvoetbal wordt op echt gras gespeeld"

Met de degradatie van Excelsior is het kunstgras vroegtijdig verdwenen uit de Eredivisie. Komend seizoen spelen de achttien clubs in de Eredivisie op natuurgras.

Ook Heracles Almelo en FC Volendam werkten de wedstrijden afgelopen seizoen af op kunstgras, maar Heracles stapte over op natuurgras en FC Volendam daalde af naar de Keuken Kampioen Divisie. De wens van veel clubs is een jaar eerder dan gepland al werkelijkheid geworden. Vanaf het seizoen 2025/2026 is het namelijk verplicht om op natuurgras te spelen.

In het seizoen 2024/2025 zijn er dus geen kunstgrasduels meer op het hoogste niveau. AD-journalist Sjoerd Mossou, fel tegenstander van kunstgras in het betaald voetbal, is daar niet rouwig om. In augustus 2017 publiceerde hij in het AD op initiatief van onder meer Ruud Gullit, Wesley Sneijder en Arjen Robben al een pamflet tegen kunstgras in de Eredivisie. Honderd kopstukken schaarden zich destijds achter de oproep. Nu, bijna zeven jaar later, is een einde gekomen aan kunstgras in de Eredivisie.

“Ik ben blij dat clubs zijn gaan inzien dat het geen toekomst heeft. Veel voorvechters hebben zich jaren hard gemaakt voor kunstgras, maar niemand deed mee. Nergens in Europa. We waren echt de enige, verder niemand. Ja, in België was er volgens mij een club op kunstgras, maar in de grote competities niet.”

“Topvoetbal wordt op echt gras gespeeld, op alle niveaus”, vervolgt Mossou. “Je zag het ook gisteren weer, bij Excelsior tegen NAC. Excelsior heeft kunstgrasvoetballers. Dat kan je slim vinden, maar het is ook echt gek dat dat kan.”

Kunstgrasclub

Kaj Sierhuis, aanvaller van Fortuna Sittard, speelde eerder in zijn loopbaan voor ‘kunstgrasclub’ Heracles Almelo en heeft geen negatieve ervaringen met de nepsprieten.

“Bij Heracles speelde je om de week op kunstgras, dat was wennen. Maar omdat we er dagelijks op trainden, voelde dat best normaal. Ik heb daar nooit problemen mee gehad”, vertelt de spits.

“Het was een goed kunstgrasveld en bovendien altijd beschikbaar. Je deed alles in het stadion en hoefde dus ook niet uit te wijken. Bij Fortuna Sittard ligt het trainingscomplex best ver van het stadion en ben je dagelijks bezig om daar naartoe te gaan.”

“Maar het ligt ook aan de infrastructuur bij clubs”, countert Mossou. “Heracles heeft nu ook een trainingsveld naast het stadion, dat is ideaal. Dan heb je dat probleem niet.”

Zware knieblessure

Sierhuis liep in zijn Eredivisieloopbaan twee keer een zware knieblessure op. De eerste keer gebeurde dat op het kunstgras van zijn toenmalige club Heracles Almelo. “Of het oplopen van mijn blessure in 2022 te wijten is aan het kunstgras is moeilijk te zeggen. Wellicht speelde het een rol, maar mijn laatste knieblessure liep ik op natuurgras op”, zegt de aanvaller, die woensdag succesvol is geopereerd nadat hij begin mei opnieuw een kruisband scheurde.

“In beide gevallen gebeurde het aan het einde van de wedstrijd. Ik zou het eerder wijten aan vermoeidheid en anatomie. In mijn periode bij Heracles scheurde Ismail Azzaoui zijn kruisband in De Kuip, en daar ligt misschien wel de beste grasmat van Nederland”, aldus Sierhuis. “Iedere voetballer speelt het liefst op gras, denk ik. Maar er zijn ook grasvelden waarop je in de winter amper kan voetballen. Dat is ook geen pretje, dan speel ik liever op kunstgras.”

Mossou is over het algemeen wel te spreken over de staat van de velden. “Natuurgras heeft zich dusdanig ontwikkeld, dat het bijna geen nadelen heeft voor topvoetbal. Er zijn nu allerlei technieken om het beter te maken dan vroeger. Toen had je zandvelden en in de jaren negentig nog knollenvelden, maar tegenwoordig zie je, dankzij die technieken, hoogst zelden een slechte grasmat.”

Tijdens de kunstgrasdiscussie die jarenlang werd gevoerd, ging het regelmatig over geld. Zowel Sierhuis als Mossou heeft begrip voor de financiële afwegingen van clubs. “Voor clubs als Helmond Sport of Telstar is het ongelooflijk duur”, beseft Mossou.

De Eredivisie kan in het buitenland nu niet meer worden gezien als kunstgrascompetitie, maar of spelers nu eerder voor de kunstgrasloze Eredivisie gaan kiezen, betwijfelt de AD-journalist. “Maar ik kan me herinneren dat sommige spelers die terugkeerden, zoals Klaas Jan Huntelaar en Jaap Stam, een hekel hadden aan kunstgras. Ze keerden uiteindelijk wel terug, maar zagen het wel als bezwaar.”

Amateurvoetbal

Hoewel de kunstgrassprieten niet meer te zien zijn in de Eredivisie, zijn de kunstgrasmatten nog zeker niet volledig verdwenen. Uiteraard liggen de velden nog in de Keuken Kampioen Divisie, maar ook in het amateurvoetbal. “Kunstgras in het amateurvoetbal is prima, daar ben ik nooit tegen geweest”, reageert Mossou.

“Maar je moet spelers niet alleen maar op kunstgras opleiden. Dat is nog wel een aandachtspunt, om talenten op beide ondergronden te laten voetballen. Al is het niet zo dat je dan meteen de nieuwe Messi opleidt. Ik coach zelf het team van mijn zoon, en zij zijn gewend aan kunstgras. Dat is toch wel gek.”

By Xplayer