Tue. Oct 1st, 2024
Primeur 'You'll Never Walk Alone' als voetballied vond plaats in Enschede

Bij het nummer ‘You‘ll Never Walk Alone’ denk je al snel aan zestigduizend Liverpool-supporters die vol overgave het lied luidkeels meebrullen. Vaak is de gedachte dat het nummer in het voetbal debuteerde op Anfield, maar dat blijkt helemaal niet het geval. Want het werd eerder afgespeeld in het Diekman Stadion in Enschede. Het bijzondere verhaal wordt verteld in de ESPN DOC ‘You’ll Never Walk Alone – debuut in het Diekman’.

De ESPN DOC: ‘You’ll Never Walk Alone – Debuut in het Diekman’ gaat donderdagavond om 20:00 uur in première op ESPN 1.

Tot op de dag van vandaag is het populaire lied te horen in De Grolsch Veste tijdens de opkomst van de spelers van FC Twente. Iets wat voor aanvaller Daan Rots altijd voor kippenvel zorgt, zo vertelt de Twente-speler in de documentaire. Daarnaast leggen twee Tukkers uit waarom zij verliefd werden op het Engelse voetbalsfeertje en dat naar Enschede wilden halen.

Er valt nog meer te genieten in de documentaire. Sinds 1971 is George Sephton de vaste stadionspeaker van Liverpool. Hij fungeerde ook als dj en startte daarom altijd het nummer in. Het 78-jarige clubicoon werd daarom gevraagd om aanwezig te zijn bij de laatste wedstrijd in het Diekman in 1998. Ook Sephton vertelt in de ESPN DOC wat het lied voor hem en Liverpool betekent.

Zoals programmamaker en muziekkenner Leo Blokhuis in de documentaire uitlegt, stamt ‘You‘ll Never Walk Alone” uit 1945 en werd het eigenlijk geschreven voor een musical genaamd Carousel. Het lied is talloze keren opgenomen en uitgebracht, onder meer door Elvis Presley en Frank Sinatra. De bekendste uitvoering is ongetwijfeld van Gerry & the Pacemakers uit 1963. Die versie is al jarenlang te horen in diverse voetbalstadions in Europa.

In 1959 klonk een andere versie van het nummer dus al in Het Diekman. Destijds gezongen door Louis Armstrong. Ab Gellekink was erbij en praat over het historische optreden in de ESPN DOC.

‘You’ll Never Walk Alone’ is als voetbalhymne geboren en groot geworden op Anfield. Maar de eerste keer dat het meesterwerk in een stadion te horen was, was in Enschede.

By Xplayer