Thu. Oct 3rd, 2024
Pechvogel Boban Lazic: "Ik denk nog elke dag aan Olympiakos"

Voor het eerst in de clubgeschiedenis staat Olympiakos in een Europese finale. De 47-voudig landskampioen van Griekenland heeft geen lange geschiedenis met Nederlanders. Sterker nog, er waren er maar twee. De nu 30-jarige Boban Lazic is er één van. Hij zit vol gekke verhalen over zijn periode in Athene. “De voorzitter kwam de kleedkamer binnen met een koffer met twee miljoen euro erin.”

Als vleugelspeler kwam Boban Lazic in de Eredivisie in 2015 niet verder dan een handjevol duels voor PEC Zwolle. In de Keuken Kampioen Divisie in het seizoen 2016/2017 blonk hij uit voor FC Oss, maar aan Olympiakos verloor de oud-jeugdspeler van Ajax zijn hart en maakte hij herinneringen voor het leven.

“Ik denk nog steeds bijna dagelijks aan mijn tijd bij Olympiakos’’, zegt Lazic. “Daar zijn dingen gebeurd die mij mijn leven lang bij blijven.” Op negentienjarige leeftijd vertrok de aanvaller in 2014 naar Griekenland, nadat hem door toenmalig hoofdtrainer Frank de Boer van Ajax duidelijk werd gemaakt dat hij derde of vierde keus op de flanken was.

Het Ajax van Griekenland

Dankzij zijn zaakwaarnemer Mino Raiola kon Lazic kiezen uit Newcastle United en Olympiakos Piraeus. Hij koos voor de Griekse club. “Ik zag Olympiakos altijd al als het Ajax van Griekenland en na een rondleiding door het stadion en jeugdcomplex was ik verkocht.’’

De dag na zijn rondleiding mocht Lazic meetrainen met het tweede elftal van de Griekse ploeg, maar al snel sloeg het noodlot toe. “Die eerste training scheurde ik na een half uur mijn enkelbanden en lag ik er meteen vier maanden uit.”

Lazic had een contract voor een half jaar, met nog een optie voor drie jaar erbij. Lange tijd verkeerde hij in onzekerheid over zijn toekomst. “Die periode was lastig, want ik zat daar als jong jochie helemaal alleen. Ik mocht niet trainen, zat elke dag bij de fysio’s en ik miste mijn familie.”

Maar na die moeilijke periode ging het met Lazic langzaam beter in Griekenland. “Na een tijdje begon ik weer met trainen in het eerste. Mijn wedstrijden speelde ik in het tweede.” Tijdens de trainingen trof Lazic bekende spelers als Kostas Manolas en Éric Abidal. “Dat was een mooie ervaring, om met die jongens op het veld te staan’’, zegt Lazic. “Dat team presteerde zo goed dat de groepsfase in de Champions League werd overleefd, maar daardoor werd er niet zo veel gewisseld in de selectie.”

Koffer met geld

In de groepsfase kwam Olympiakos het imposante Manchester United tegen, weet Lazic nog goed. “We hadden op maandagochtend training, maar we moesten in de kleedkamer blijven van onze coach. De voorzitter, Evangelos Marinakis, kwam binnen met een grote gele koffer. Toen hij die openklapte, bleek daar een geldbedrag van twee miljoen euro in te zitten.” De boodschap was duidelijk: mochten de Grieken stunten tegen Manchester United, dan zou dat geld verdeeld worden over de selectie. “Ik liep naar die koffer toe en zei dat we die wedstrijd toch gingen winnen, dus ik pakte alvast een stapeltje als voorschot”, lacht Lazic, die lijdzaam moest toezien hoe Manchester United uiteindelijk nipt won.

In de maanden die daarop volgden bleef Lazic meetrainen bij het eerste en zijn wedstrijden in het tweede spelen. Tot een officieel debuut kwam het niet. “Ik miste mijn familie in Nederland heel erg. Dus op een dag heb ik mijn auto ingepakt en ben ik naar huis gereden vanuit Griekenland. In de auto werd ik door Mino gebeld. Hij verklaarde mij voor gek, want ze hadden een contract voor drie jaar voor mij klaarliggen. Maar ik was zo ongelukkig dat ik dat contract heb laten liggen en bij PEC Zwolle onder Ron Jans ben gaan spelen.”

Contract bij Leeds

Bij PEC in 2015 kwam de vleugelspeler uiteindelijk niet uit de verf, waarna hij naar TOP Oss (toen nog FC Oss) vertrok om minuten te maken. “Uiteindelijk deed ik het dat seizoen goed, kwam ik tot vijf doelpunten en twaalf assists”, reflecteert de Bosnische Nederlander. “Er lag na dat seizoen een contract bij Leeds United voor mij klaar, maar drie dagen voordat ik ging tekenen scheurde ik mijn kruisbanden af op de training. In het herstelproces werden een aantal fouten gemaakt, waardoor ik vijf jaar uit de roulatie was en op jonge leeftijd noodgedwongen moest stoppen met voetballen.”

Na verschillende uitstapjes, waaronder een korte periode bij Teleoptik in Servië, is de buitenspeler neergestreken bij zijn jeugdclub Rohda ’76, maar zit hij nog steeds regelmatig met Olympiakos in zijn hoofd. “Ik sta er vaak bij stil wat er van mijn carrière was geworden als ik niet in die auto was gestapt. Als jonge jongen maak je soms onoverwogen een keuze, waar je later spijt van kunt hebben. Dat geef ik de jongens die ik bij Ajax onder 12 train ook mee.”

Zware Van Nelle

Lazic zal tijdens de Conference League-finale van woensdag juichen voor Olympiakos. Hij onderhoudt nog steeds contacten met mensen bij de club. “Toen ik daar nog speelde, moest ik vaak voor de secretaresse pakjes zware shag van Van Nelle meenemen. Ik feliciteerde haar met het bereiken van de finale, waarop ik meteen de vraag kreeg of ik weer een paar pakjes Van Nelle mee kon nemen.”

Volgens Lazic betekent het bereiken van de finale voor de fans van Olympiakos meer dan een zoveelste landstitel. Dat de club dit seizoen niet meedeed om de titelrace kan in één klap zijn vergeten straks. “Als ze de Conference League winnen, is het seizoen meer dan geslaagd.”

De Conference League-finale tussen Fiorentina en Olympiakos is vanaf 20:00 uur LIVE te zien op ESPN 1. De aftrap is om 21:00 uur.

By Xplayer