Fri. Oct 4th, 2024
Burgemeester Dijksma over rellen Utrecht: "Er zijn waarschuwingsschoten gelost, mensen vreesden voor hun leven"

Burgemeester Sharon Dijksma zegt dat politieagenten en stewards hebben gevreesd voor hun leven. Na de rellen na afloop van de wedstrijd tussen FC Utrecht en Go Ahead Eagles heeft de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma maandagavond gereageerd bij Nieuwsuur. “Er zijn waarschuwingsschoten gelost. Een volgend schot was gericht geweest.”

Eerder kondigde Dijksma al aan dat de eerstvolgende thuiswedstrijd van FC Utrecht zonder publiek zal zijn. Ze noemt het besluit uniek, maar zegt dat deze extreme hoeveelheid van geweld “vraagt om een streep in het zand.”

“Het volgende schot had gericht moeten zijn”

“Er vlogen grote stenen, putdeksels, dakgoten, fietsen en vuurwerk door de lucht”, schrijft Dijksma in een brief aan de gemeenteraad. “Een ME-er is in het ziekenhuis beland met bewustzijnsverlies.”

In Nieuwsuur voegt Dijksma daaraan toe: “In drie situaties onafhankelijk van elkaar situaties geweest, waarbij agenten zo in het nauw waren, dat ze waarschuwingsschoten hebben gelost. De agenten geven aan dat het volgende schot en gericht schot had moeten zijn.”

“Een van die agenten kreeg een stuk leisteen tegen zijn hoofd”, gaat Dijksma verder. “Als dat een voorbijganger was geweest, of een steward zonder hoofdbescherming, dan hadden we een dode te betreuren gehad.”

play

5:53

Van Es over incident: “Met grote irritatie en frustratie naar gekeken”

FC Utrecht-algemeen directeur Thijs van Es na afloop van de wedstrijd tussen FC Utrecht en Go Ahead Eagles.

Supporters met stadionverbod aanwezig

De politie herkende bij de rellen meerdere mensen die al een stadionverbod hadden, volgens Dijksma. Ook algemeen directeur van FC Utrecht Thijs van Es vertelde eerder aan ESPN dat er onderhandse verkoop van kaartjes kan zijn geweest. “Het is altijd zo dat mensen soms binnen komen met een kaartje dat niet van hen is.”

In de brief aan de gemeenteraad schrijft burgemeester Dijksma expliciet over een café dat zich bevindt naast het vak voor uit-supporters. “Een deel van de mensen die zich schuldig heeft gemaakt aan geweld, heeft zich in Café Dito verzameld. Dit is niet de eerste keer dat dit gebeurd.”

Café Dito bevindt zich in de hoek tussen de Zuidtribune en het uitvak, tegenover de Bunnik-Side. Eerder dit seizoen zakte hier een FC Utrecht-supporter door de sluis voor uit-supporters en kwam tussen Feyenoord-supporters terecht, nadat hij de Feyenoord-supporters had willen intimideren door op de sluis te springen.

Ook afgelopen weekend was het de hoek waar het mis ging tijdens de wedstrijd en achteraf. “Ik wil voorkomen dat dit café een verzamelplaats is voor de harde kern die uit is op de confrontatie en onderzoek nu welke maatregelen ik daarvoor kan nemen”, besluit Dijksma.

By Xplayer